fredag 24 januari 2014

Om att öppna dörren för helgen


Fredag.
Fredag.
Bara ordet gör att mitt hjärta slår lite fortare. Dagen då allt känns en aning lättare. För man vet. Att snart ska kollegerna ropa ”trevlig helg” på vägen ut från kalla kontor, ut mot ledighet, mot sina varma hem, till ett glas vin, kanske god mat och trevlig sällskap.  Ni vet, allt det där lilla extra som man väntar på under hela veckan. Det är som om våra hjärnor är programmerade att så fort det närmar sig helg och man hör ordet fredag, slappnar alla celler av, sinnen börjar sakta förbereda sig för kommande vila, avsaknad av alla måsten och en förlåtande inställning – mot sig själv och omgivning.  Tänk vad mycket gör bara en sån liten sak som att slippa vakna till klockalarm (dvs att bli väckt av ljudet av  en helt galen tupp som jag hatar med en intensitet som inte kan beskrivas med ord), bara vakna av sig själv, när kroppen känner sig redo – oavsett om det är av kaffedoften från köket, min sons försiktiga steg från hallen, eller fåglarnas kvitter utanför mitt fönster. 

Och sedan - två dagar bara för mig själv och det som jag tycker om, fyllda med det som hjälper mig att ladda om, samla nya krafter. Även om det ibland innebär att inte göra något alls. För just det där, att inte göra något alls, är konst i sig. För just det där inget alls kan vara så otroligt givande och viktigt. Ge en chans kroppen, sinnen och hjärnan att varva ner.  Gå på sparlåga för en stund. Ja, ni vet vad jag menar.
Fredag.
 Bara ordet viskar om lycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här får du skriva några komentarer