onsdag 11 september 2013

Om The World Happiness Report 2013 och den lyckliga Norden

För en gång skull ska man vara glad att man lever i ett kallt land!
 
 Frusen och lycklig
 
Ni har säkert också läst i Metro i morse en artikel om World Happiness Report (som gjordes av Columbia University’s Earth Institute). Enligt den är vi som lever i Sverige världens femte lyckligaste folk.  Enligt samma rapport är danskarna vinnare (attans!) och  därefter Norge, Schweiz, Nederländerna och sedan vi. Inte illa, eller hur? Därefter kommer Kanada, Finland, Österrike, Island och först då, på tionde plats, ett varmt land – Australien.  Så, bland de topp tio länder finns nio där solen lyser med sin frånvaro en stor del av året. Visst är det roligt? Man tror att lyckligaste människor är de som kan sola på beachen dagarna i ända året runt, men icke! Det är vi som kastar snöbollar och lever i mörkret. 
 
 
De variabler som de har tagit hänsyn till är 6 följande: real BNP per capita, friska livslängden, ha någon att räkna med, upplevd frihet att göra val i livet, frihet från korruption, och generositet.
Det var så roligt att läsa i Metro om möjlig orsak till varför Danmark hamnar före  Sverige; det står att danskarna kanske ”överskattar sin lyckonivå”  jämfört med svenskarna samt att danskarna är större hedonister än svenskar. Vad menas med det att "överskatta" sin lyckonivå; betyder det att danskarna  inte alls är så lyckliga som de själva tror/uppger? Att de är större livsnjutare än vi i Sverige, det kan jag köpa – de har billigare sprit och närmare till Tyskland. Vi i Sverige vill inte sticka ut för mycket, inte ens med lycka – lika bra att hålla vår lycka på lagom nivå, så där, på femte plats.
 
 
 
Det är intressant också att se att USA hamnar på 17 (!) plats, Tyskland (som måste ha lägsta arbetslöshet i världen typ) hamnar på plats 26, direkt efter Frankrike. Storbritannien hamnar på 22. plats, medan Japan på 43. En liknande studie gjordes för perioden 2005-2007 som jämfördes med senaste studie (som omfattade perioden 2010-2012) och jämförelsen visar att ”lyckan” har mest sjunkit i de europeiska länderna där det är tufft just nu (eurozon kris), dvs Grekland, Italien och Spaniens (pga av den upplevda maktlöshet /hopplöshet samt missnöje med möjligheten att påverka är markant) samt Egypten, vilket inte förvånar med tanken  på vad som händer där.
 
 
Det som är hoppingivande är att vi  överlag tycks leva i en lite lyckligare värld (om man jämför med den första mätningsperioden). För de 130 länderna som ingick, lycka (mätt genom människors egna utvärderingar av sina liv) förbättrades i 60 länder och förvärrades under 41. Rapporten visar också de viktigaste positiva bieffekter av lycka; lyckliga människor lever längre, är mer produktiva, tjäna mer, och är också bättre medborgare- inget nytt och som förvånar. 
 
 
 
Den här rapporten kan tas med en nypa salt (det finns på internet att lada  här ), den kan vara mer eller mindre reliabel, men en sak är säker; det är positivt att lyfta fram att det inte är bara ekonomiskt framväxt och BNP  (eller solen och värme) som avgör hur folket i ett land upplever sin ”lyckonivå”, utan även subjektiva välbefinnande som styrs av hur friska vi är, hur mycket tillit vi har mot andra, hur mycket vi tror att vi kan påverka och vilka möjligheter vi upplevs ha.
 
 
Så, fortsätt att vara lyckliga, för det gör oss till bättre människor och till bättre medborgare. Vi blir också vackrare (empirisk fakta).
För det tänker jag göra i alla fall! Med eller utan mina nya stövlar.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här får du skriva några komentarer