lördag 22 juni 2013

Om swedish midsummer och semesterdrömmarMidsommardagen. Hemma i soffan, lugnt och skönt. Solen är där uppe någonstans, gömd bakom alla moln och jag tänker på vilken tur med vädret vi har haft igår. Visst, det kom, i enlighet med tradition, en skvätt regn, men inget som kunde förstöra den fina stämningen. Till och med när det började regna fortsatte karuseller att snurra, köerna till sockervadd blev inte kortare ( var man inte rrädd att de ska smälta i regnet?).Och jag tänker; Idag är vi här, i Sverige, där man blir så glad när man ser i Metro att vi får 22 grader. Där jag inte behöver tända lampan när jag läser långt in i natten. Där våra läppar smakar jordgubbar och grädde. Där man badar i vattnet 20 grader kallt (och då tänker jag inte under noll såklart). Där man för säkerhetskull låter sig och sina barn vaccineras mot TBE (ni vet, fästingar).  Men om två veckor...
Om två veckor på den här tiden kommer vi att vara nästan i Slovenien, vår Peugeot är full till bristningsgränsen under alla resväskor. Jag har hunnit bli ledig sådär 26 timmar och tankarna har slutat kretsa kring jobbet och den där underbara känslan, som bara infinner sig när man vet att under närmaste fyra veckor är enda krav att vakna,  har börjat göra sig hemmastad i min mage. Vi har kört genom halva Sverige, en kortis genom Danmark, hunnit köra några timmar genom Tyskland då vi  långt in i natten  chekade in på ett hotell vid motorvägen, hunnit sova några timmar, äta en underbar frukost med underbar tysk kaffe med Sahne och körde vidare. Genom charmiga Österike, där två olika årstider väntar på en vid början och slutet av en tunnel, så långa är de. Små byar, som ser ut som leksaksvärldar från motorvägen, kyrkorna och spöklika slott  långt uppe på stenar som man bara kan ana i dimman. Alperna. Luften. Regnet - höj värme i bilen. Och då...första skylten där det står - Maribor. Och trots att jag vet  att det "bara" är Slovenien, känns det som om jag kommit hem. För Slovenien är fortfarande en del av mitt hemland, även om bara i mitt hjärta. Det är samma vingårdar, samma husfasad, oändliga majs - och  vätefältar som jag är van att se, samma....luft? Ja, jag är hemma, även om 40 mil hemifrån.
Men nu är jag fortfarande här, har just haft en mysig midsommarafton och jag bara måste visa några fler bilder från igår. Enjoy!

 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här får du skriva några komentarer