måndag 17 juni 2013

Om grönsakstorg och antioxidanterna

Visst är det något charmigt över grönsakstorg?  Speciellt  tidiga morgonstunder, när livet inte har börjat rulla för fullt. Att kika på de färska frukter  som fortfarande sitter i kartongerna. Att hälsa den morgonpigga torgförsäljare som låter  ”smakprova” mig mätt på körsbär och vindruvor utan att skälla ut mig en enda gång. Ljudet  av lastbil som backar. Den gamla mannen som sitter varje  morgon på samma stället och läser tidning.  Doften av nybakade bullar och frallor från närliggande cafeteria.  På vägen till jobbet går jag varje dag förbi ett grönsakstorg och oftast brukar jag köpa något gått. Hallon, blåbär, jordgubbar, körsbär. Eller,  nej förresten, inte körsbär utan  – bigarråer. Jag  har lärt mig i Sverige att körsbär är de som är lite syrligare och som kan vara riktigt mörka medans bigarråer är de söta, mörk- eller ljusröda.  De kan jag äta hur mycket som helst, men det är inte så smart. Magen gör sig påmind efteråt.  Blåbär, antioxidanternas kung. Ett år har jag läst i en tidning att en vacker dansös har fått porslinshy av att äta blåbär. Den sommaren har jag ätit hur många som helst, men aldrig fick jag någon porslinshy.  Ja, de fyra – hallon, blåbär, jordgubbar och körsbär är definitivt högt placerade på min lista Det bästa med sommaren. Så, från idag startar jag min Lista med Sommarens Guldkanter. Jag lägger till allteftersom. Det skulle vara så roligt att ni skriver här om era sommarfavoriter. Folk har klagat över att det är svårt att lämna komentarer här, men du kan åtminstone försöka, man kan alltid lämna  komentar som anonym.
För nedräkningen till semester har börjat. Nu är det bara två veckor och 6 dagar kvar! Och vad kan bli bättre sätt att gå den till mötes än att fokusera, prata, eller skriva om det som är bäst med vår sommar! Så, pennan i handen och bidra här!
 Bästa med sommaren #1
 • Blåbär (bäst de som är självplockade)
 • Hallon
 • Jordgubbar (godast med äkta svenska och med grädde)
 • Bigarråer

2 kommentarer:

 1. Härligt text och kanonfina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kent, härligt med lite respons och fantastiskt att det gick att lämna komentar!

   Radera

Här får du skriva några komentarer